Δημοσιεύτηκε στις 09 Ιανουαρίου 2026
Το Diatopos Art Centre παρουσιάζει τη νέα ατομική έκθεση του Paris Sergiou με τίτλο Studiolo, σε επιμέλεια της Δάφνης Νικήτα. Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή, 13 Φεβρουαρίου 2026, στις 19:00.
Το πρόσφατο έργο του Paris Sergiou αναπτύσσεται μέσω μιας συνειδητής επιστροφής στην ιστορία της εικόνας. Σημείο εκκίνησης του δεν αποτελεί η προσωπική αφήγηση, αλλά η μελέτη ζωγραφικών έργων, φωτογραφιών και αρχειακού υλικού που έχουν διαμορφώσει τον τρόπο με τον οποίο η μορφή έχει γίνει αντιληπτή και κατανοητή με την πάροδο του χρόνου. Η ιστορία αντιμετωπίζεται όχι ως παρελθόν προς αναπαραγωγή, αλλά ως ενεργό πεδίο μάθησης. Στο εργαστήριο, οι εικόνες αποσπώνται από το αρχικό τους πλαίσιο και επανενεργοποιούνται μέσω του σχεδίου και της ζωγραφικής. Αυτή η διαδικασία δεν επιδιώκει την αναβίωση, αλλά την μετατόπιση—χρησιμοποιώντας ένα βήμα προς τα πίσω ως μέθοδο για να προχωρήσει η εικόνα μπροστά.
Σε αυτό το στάδιο της πρακτικής του, η ιστορική γνώση λειτουργεί ως εργαλείο προόδου. Η εικόνα παραμένει ανοιχτή, αποφεύγοντας να εγκλωβιστεί σε ένα μοναδικό στυλ, περίοδο ή ταυτότητα. Αυτό που προκύπτει δεν αποτελεί σχόλιο για το παρελθόν, αλλά μια συνεχής δοκιμή του μέλλοντος της ζωγραφικής, βασισμένη στην κατανόηση των καταβολών της.
Ο Πάρης Σεργίου (γεν. 2004) είναι εικαστικός καλλιτέχνης που ζει και εργάζεται στη Λευκωσία. Έχει παρουσιάσει ατομικές εκθέσεις όπως το Studiolo (2026) και το Preconscious (2024) στο Diatopos Centre for Contemporary Art, Λευκωσία· το El Greco Meets Paris (2024) στην El Greco Gallery, Λεμεσός· ατομική έκθεση στο Art Number 23, Ίνσμπρουκ, Αυστρία (2023), όπου πραγματοποίησε επίσης ζωντανή ζωγραφική· το Shade Otherwise (2021) στην AB Gallery, Πάφος· και το I Knew and I Will Know (2020) στο ARTos Cultural and Research Foundation, Λευκωσία. Το έργο του έχει παρουσιαστεί σε ομαδικές εκθέσεις όπως το I, The World Revolves Around Me (2023) στη M A D S Gallery, Μιλάνο· το Fragmented (2022) στη The Holy Art Gallery, Λονδίνο. Έχει συμμετάσχει σε εικονικές και προβολικές εκθέσεις, όπως το Ubiquity and Fluidity (2021) στη The Holy Art, Λονδίνο, και το I, The World Revolves Around Me (2022) στη M A D S Gallery, Μιλάνο. Έχει επίσης λάβει μέρος σε καλλιτεχνικές κατοικίες (residencies) όπως το Centro Negra, AADK Ισπανίας (2023)· το Farm Studio, Ρατζαστάν, Ινδία (2023)· Art Number 23 Residency, Αθήνα (2023)· και το Cyprus Painting Road Residency (2025). Το έργο του εκπροσωπείται από το Diatopos Art Centre και περιλαμβάνεται σε ιδιωτικές συλλογές στην Κύπρο και την Ευρώπη.
>> Παρασκευή, 13 Φεβρουαρίου 2026, στις 19:00.
Η έκθεση θα είναι ανοιχτή τις ακόλουθες ώρες: Τετάρτη-Παρασκευή 16:00-19:00 Σάββατο 11:00-13:00
Εκτός ωραρίου με ραντεβού.
Το Diatopos Art Centre βρίσκεται στην οδό Κρήτης 11Δ-Ζ, 1061 Λευκωσία, τηλ: 22.766117
email: info@diatopos.com website: www.diatopos.com Instagram: @diatopos_artcentre
Σχετικά
Η Alpha C.K. Art Gallery παρουσιάζει τη νέα ατομική έκθεση του Στέφανου Καράμπαμπα
Η «γραμμή των οριζόντων» της Αμμοχώστου και τα απόκρυφα έργα του Στέφανου Καράμπαμπα
PATATART: Μια εικαστική προσέγγιση για την αποδοχή της διαφορετικότητας
Η έκθεση επιδιώκει να αναδείξει, μέσα από ποικίλες μορφές σύγχρονης τέχνης, το μήνυμα της αποδοχής της διαφορετικότητας
Η μαγεία των LEGO έρχεται για πρώτη φορά στην Κύπρο
Η Hauteart Contemporary Gallery μετατρέπει τη Λεμεσό σε έναν κόσμο δημιουργίας, φαντασίας και παιχνιδιού για μικρούς και μεγάλους
«Animalia»: Η Μαρία Περεντού εκθέτει στην Omikron Gallery
Έργα που καταγράφουν δεκαπέντε χρόνια δημιουργίας, όπως σχέδια, πίνακες ζωγραφικής με κέντημα, γλυπτά και κατασκευές
H Alexandria Coe εκθέτει στη Λεμεσό
Η ατομική έκθεση "Figures in Suspension: Unbinding the Body" της διεθνούς φήμης καλλιτέχνιδας, Alexandria Coe αποτελείται από σχέδια και ζωγραφικά έργα
Η νέα ατομική έκθεση ζωγραφικής, γλυπτικής και ψηφιδωτού του Γιώργου Κοτσώνη
Στο έργο του Κοτσώνη συναντώνται δημιουργικά δυτικοευρωπαϊκά καλλιτεχνικά ρεύματα και βυζαντινές επιδράσεις
Η παραδοσιακή ζωή της Κύπρου μέσα από τα έργα του ναΐφ ζωγράφου Γιώργου Μαύρου
Η έκθεση ζωγραφικής τιτλοφορείται «Ούλλα χαλάλι σου»
Η isnotgallery contemporary παρουσιάζει την έκθεση Α-Ω: Στέλιος Βότσης
Μια επιμελημένη επιλογή έργων από διαφορετικές περιόδους της δημιουργικής διαδρομής του Στέλιου Βότση (1929-2012) από τη συλλογή της οικογένειας του καλλιτέχνη
Η Alpha C.K. Art Gallery παρουσιάζει έκθεση του ιστορικού Κύπριου ζωγράφου Στέλιου Βότση
Ο Στέλιος Βότσης (1929–2012) αποτελεί εμβληματική μορφή του κυπριακού μοντερνισμού και έναν από τους σημαντικότερους πρωτοπόρους της σύγχρονης κυπριακής τέχνης
Η έκθεση Past, Passing or To Come στο πλαίσιο της Κυπριακής Προεδρίας του 2026
Η Κύπρος συναντά την Ιρλανδία στο θησαυροφυλάκιο μιας τράπεζας.
Layers of Love: Ατομική έκθεση του Αλέξανδρου Γιωρκάτζη
Τα διαφορετικά επίπεδα συνείδησης αποκαλύπτονται μέσα από μια πλούσια ποικιλία καλλιτεχνικών γλωσσών
Βάσος Καραγιώργης: Μια ματιά στις εκδόσεις του
Mια έκθεση - γνωριμία με το συγγραφικό του έργο